Hidrolik Yük Asansörü Nedir, Nasıl Çalışır?
Birçok çeşidi ve üretici bulunan yük asansörleri temelde aynı fikir üzerine geliştirilmiştir. Yük kaldırma amacı ile üretilir ve iş gücünü azaltmak için tercih edilir. Hidrolik yük asansörü sistemleri için bir kontrol panosu ile içinde motor, pompa, valf düzeneğinin bulunduğu hidrolik aksama ve amaca uygun mekanik sisteme ihtiyaç duyulur. Her bir bileşenin kendi içinde çeşitlilik gösterdiği gibi en iyisinin hangisi oluğunu anlamak da aslında tamamen ihtiyaca göre belirlenir. Sistemin bileşenlerinden biri olan mekanik aksam bu sebeple oldukça önemlidir. Sadece mekanik düzenin ve aksamın çeşitliliğinden makaslı yük asansörleri, raylı yük asansörleri, T-raylı yük asansörleri, rampalı yük asansörleri gibi birçok farklı yük asansörü sistemi geliştirilmektedir. Bu çeşitliliğin içinde tercih genelde alan tasarrufuna yada mekan şartlarına bağlı yapılır. Kontrol panosu ise yük asansörünün fonksiyonları açısından belirleyicidir. Enerjiyi insan komutuyla güç ünitesine ulaştırır ve hidrolik yardımıyla mekanik düzene hareket vermeyi sağlar. Asansörünüzün nerede, hangi katta ve seviyede duracağı kontrol panosu ile ilgilidir. Bir diğer aksam hidrolik sistemdir ve bu sisteminde en önemli bileşeni güç ünitesidir. Kaldırma kapasitesi tercihine göre motor ve pompa özellikleri genelde değişkenlik gösterebilir. Bu sistemin görevi de kontrol panosundan gelen komutla haznesinde bulunan hidrolik yağı mekanik aksama gönderir ve ihtiyaç duyulan hareket sistemini gerçekleştirir.
Yük Asansörü Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yük asansörü alırken en önemli faktör ürünü temin etmeye karar verdiğiniz şirketin alanındaki yeterliliği ve referanslarıdır. Hiçbir yük asansörünün teknik yeterliliği bilir kişi olmaksızın anlaşılamaz. Bu yüzdendir ekonomik olduğu için tercih edilen ürünlerin çoğu ciddi iş kazalarına ve yaralanmalarına sebep olmaktadır. Üstelik doğan mağduriyetlerin giderilmesi de oldukça maliyetlidir. Yük asansörü alırken en önemli diyebileceğimiz bir diğer unsur da tedarikçinizin servis ağı ve kalitesidir. Bu alandaki beklentinizi cezai içerikli sözleşmeler ile mutlaka teminat altına alınız. Yük asansörü için tercihinizi yaparken mutlak suretle ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak, amaç odaklı ürünleri tercih etmeniz gerekir. İhtiyacınızdan fazla tonajlı yük asansörleri maliyetlerinizi arttırdığı gibi ihtiyacınızdan az tonajlı yük asansörleri de iş gücünüzü arttırabilir. Bu bağlamda önceliğiniz karar vermeden bir uzmana danışmak ve fayda ile birlikte güvenlik tavsiyelerini dikkate almak olmalı.
Yük Asansörü Kopar mı Düşer mi?
Yük asansörleri çeşitliliğine göre büyük oranda zincir düzeneği ile çalışır. Zincir sistemleri kaldırma düzeneği için güvenilir bir tercih olsa da bazı mekanik sorunlar zincirlerde kasılmalara sebep olur. Kasılmalar sonucu kırılıp kopan zincirler de asansörünüzün düşmesine ve dolayısıyla iş kazalarına sebebiyet verir. Her yük asansöründe kullanıma bağlı bir süreç meselesi olarak zincir kopması eninde sonunda gerçekleşir. Maalesef üretim tekniği yetersizliği üreticileri ve firmaları bu konuları geçiştirmeye zorluyor. Zincir kopması günün sonunda kaçınılmaz bir sorun olsa da asansörün düşmesi fren sistemi ile önlenebilir. Bu yüzden yük asansörü tercihlerinizi yaparken asansörünüzün fren sistemli olmasını ve testlerinin kullanım öncesi mutlaka yaptırılmasını önemle tavsiye ediyoruz.
Yük Asansörleri Kullanım Alanları
Yük asansörü, birçok endüstriyel alanda kullanılır. Bu alanlara örnek olarak, üretim tesisleri, yüksek raf sistemleri, depolama alanları ve lojistik merkezleri gösterilebilir. Bu asansörler, yüklerin depolanması ve taşınması sürecinde zaman ve iş gücü tasarrufu sağlar. Ayrıca, güvenlik açısından da önemlidir. Çünkü, yüklerin manuel olarak taşınması, kazalara ve yaralanmalara neden olabilir. Ancak bu asansörler, gerekli güvenlik önlemleri alındığında güvenli bir şekilde kullanılabilir. Asansörlerin düzenli bakımı ve kontrolü yapılmalıdır. Ayrıca, yük asansörü çeşitli güvenlik cihazları ile desteklenebilir. Bu cihazlar arasında, aşırı yük koruma cihazı, hız kontrol cihazı ve acil durum durdurma sistemi gibi cihazlar yer alır.
Bunların yanında, yük asansörünün güvenli bir şekilde kullanılması için, düzenli bakım ve kontrolün dışında, operatörlerin eğitilmesi önemlidir. Bu nedenle, yük asansörü seçimi, kurulumu ve kullanımı konusunda profesyonel bir hizmet alınması önerilmektedir. Zira bu sayede, ileride oluşabilecek büyük sorunların önüne geçebilir ve işleriniz aksamadan zamandan ve paradan tasarruf sağlayabilirsiniz.
Yük Asansörleri Standartları
Yük asansörlerimiz 2006/42/EC Direktiflerine göre üretilmektedir. Bu Yönetmeliğin amacı; makinaların, usulüne uygun şekilde kurulduğunda, bakımı yapıldığında ve kendinden beklenen amaçlar doğrultusunda kullanıldığında, insan sağlığına ve güvenliğine ve durumuna göre evcil hayvanlara ve mallara zarar vermiyorsa piyasaya arz edilmelerini ve hizmete sunulmalarını teminen, tasarım ve imalat aşamasında uyulması gereken temel emniyet şartları ile takip edilmesi gereken uygunluk değerlendirme prosedürlerini ve uygunluk değerlendirmesi yapacak onaylanmış kuruluşların görevlendirilmesinde dikkate alınacak asgari kriterleri düzenlemektir. Firmamız ulusal direktifleri dikkate alarak üretim yapmakta, üretmiş olduğu ürünlere 5 Yıla kadar garanti vermektedir.